Detroit predložil plán reštrukturalizácie dlhu

22.02.2014 Celý región

Detroit 22. februára (TASR) - Detroit predložil v piatok (21.2.) prvý náčrt reštrukturalizácie dlhu vo výške 18 miliárd USD (13 miliárd eur). Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Krízový správca Detroitu Kevyn Orr predložil súdu plán, ako dostať Detroit z najväčšieho mestského bankrotu v dejinách USA. Plán počíta so znížením dôchodkov a platieb na zdravotné poistenie 24.000 penzionovaných mestských zamestnancov o 34 % a výrazný odpis dlhu zo strany majiteľov nezabezpečených dlhopisov.

Majiteľom zabezpečených dlhopisov by mesto malo vyplatiť svoje záväzky v plnej miere. Avšak investori, ktorí kúpili nezabezpečené dlhopisy, majú dostať len 20 %, uviedol denník Detroit Free Press. Plán ešte musí schváliť súd a veritelia zrejme proti nemu v najbližších mesiacoch vznesú námietky.

Cieľom plánu je zoštíhliť správu Detroitu a urobiť z neho čistejšie a bezpečnejšie mesto. Chce uvoľniť peniaze na opravu zastaranej infraštruktúry a vyčistiť niektoré zanedbané štvrte demoláciou opustených budov.

Podľa plánu by sa v najbližších šiestich rokoch malo uvoľniť na demoláciu o 500 miliónov USD viac, než sa doteraz plánovalo. Ďalšia 1 miliarda USD by sa v priebehu desiatich rokov mala uvoľniť na zvýšenie peňazí pre políciu, hasičov a na investície do infraštruktúry.
 

Vyberte región